ZAKAT FITRAH

Zakat Fitrah juga dikenali sebagai Zakat Ramadan atau Zakat Fitri.

Syariat untuk Zakat Fitrah diwajibkan pada tahun kedua Hijrah, tahun yang sama dengan puasa di bulan Ramadan. Ia ditetapkan sebagai alat penyucian bagi orang yang berpuasa, memperbaiki perbuatan salah dan kata-kata yang tidak diingini yang diucapkan semasa berpuasa.

Walau bagaimanapun, Zakat Fitrah terutama dimaksudkan sebagai bantuan untuk orang miskin dan yang memerlukan. 100 peratus kutipan Zakat Fitrah pada bulan Ramadan disalurkan kepada keluarga yang rentan di Singapura.

Pembayaran tersebut terdapat dalam beberapa bentuk termasuk Bonus Ramadan, hamper, dan barang-barang Hari Raya.

SYARAT-SYARAT ZAKAT FITRAH

Muslim
Memiliki sesuatu (makanan, barang atau wang tunai) yang melebihi keperluannya sendiri dan semua tanggungannya untuk siang dan malam Eidulfitri.
Memerhatikan kedua-dua tempoh akhir Ramadan dan awal Syawal. Seseorang yang mati sebelum matahari terbenam dan anak yang dilahirkan setelah matahari terbenam pada malam sebelum pertama Syawal, dikecualikan daripada membayar Zakat Fitrah.

Zakat Fitrah adalah kewajiban bagi orang dan tanggungannya seperti isterinya, anak-anak yang belum mencapai usia matang dan ibu bapa.

Sekiranya seseorang tidak dapat membayar untuk dirinya sendiri dan / atau tanggungannya kerana kesulitan tertentu, tanggungannya boleh membayarnya dan / atau untuknya dengan izinnya.

Yang penting ialah pembayaran Zakat Fitrah telah dibuat untuk setiap individu.

Kadar Zakat Fitrah

Kadar Zakat Fitrah yang wajib diisi oleh setiap orang adalah satu sa’ atau 2.3 ​​kg makanan tempatan. Di Singapura, makanan tempatan adalah nasi.

Sejak tahun 2005, Muis telah memperkenalkan kadar Zakat Fitrah dua peringkat. Ini sesuai dengan Syari’ah dan membolehkan pembayar memilih kadar yang paling sesuai untuk mereka berdasarkan penggunaan harian mereka.

Berdasarkan harga rata-rata 2.3kg beras (normal / rata-rata gred) yang dimakan sebagai ruji.

Berdasarkan harga rata-rata 2.3kg beras (gred lebih tinggi) yang dimakan sebagai ruji.

Objektif sistem dua peringkat adalah untuk memberikan kemampuan bagi setiap orang untuk dapat memenuhi kewajiban Zakat Fitrah mereka. Ini juga mendorong mereka yang mampu membayar lebih banyak untuk melakukannya untuk lebih membantu mereka yang memerlukan.

Zakat Fitrah FAQs

Pembayaran zakat Fitrah boleh dibuat sepanjang bulan Ramadhan tetapi mesti dilakukan sebelum dimulakan solat Eidul Fitri. Sekiranya ia dibayar selepas solat Eidul Fitri ia menjadi amal biasa.

Zakat Fitrah harus dibayar di wilayah di mana orang tersebut memenuhi kedatangan Maghrib yang berakhir pada bulan Ramadhan. Sekiranya selama tempoh itu dia dalam perjalanan dan tidak ada yang sesuai untuk menerima Zakat Fitrah, orang itu kemudian perlu membayar Zakat Fitrahnya di tempat tujuannya semasa tiba.

Terdapat pelbagai kaedah bagi umat Islam di Singapura untuk membayar Zakat Fitrah mereka pada bulan Ramadhan.

Hubungi Kami + 65 6359 1199

Untuk pertanyaan dan janji temu

Hubungi Kami +65 6359 1199

Untuk pertanyaan dan janji temu